026rhenrikHJEMME HOS HENRIK.

 

 

Efter Erling Henriksens alt for tidlige død blev Henrik konstitueret og efterfølgende valgt som formand på vores generalforsamling i februar måned.

 

Henrik bor sammen med Jane og 2 ”flyvefærdige” drenge i Fåborg – mindre end et par km fra sine forældre Maja og Karl Aage.

Man skulle tro, at det var hans far, som havde præget Henrik`s interesse for fugle, MEN det er faktisk omvendt.

040r 039r

I 10 års alderen fik Henrik et par zebrafinker af sin farfar. Senere overtog Karl Aage fuglene, hvilket blev starten på hans liv med masser af fugle.

I 1985 kom Jane ind i billedet. På det tidspunkt var Jane 15 år og Henrik lidt ældre. De to har så holdt sammen lige siden.

I 1990 flyttede Henrik hjemmefra og tog nogle agatkanarier med. I 1994 flyttede Jane og Henrik til nuværende adresse i Fåborg. Kort tid efter startede Henrik et seriøst og målrettet arbejde med kanarier. Først i et mindre værelse i det nye hus, efterfølgende i et lokale og i voliere bag carporten.


de-frste-ungerHenrik har i alle årene haft agatkanarier dog suppleret på forskellige tidspunkter med Border Fancy og Gloster Fancy.

I dag kan fugleholdet deles i to afsnit: Agat med hvid og gul bund med opal faktor OG sort med hvid og gul bund med opal faktor. Henrik er meget optaget af opalfaktoren.

Jane har 5 stk bjerglorier, her og nu var der unger i kassen.

 

Henrik bruger samme frøblanding hele året. De gamle fugle får masser af grønt (af hensyn til farven på udstillingsfuglene må de vente med grønt). Alle fuglene får en kraftblanding bestående af Cede + cuscus + lidt æg +opblødt frø. Denne blanding bruges også til opmadning af unger. Især er det opblødte frø meget populært blandt fuglene, fortæller Henrik…

 

035r 033r
udstillingsbure til træning plads til flere udstillingsbure


Hele sommerperioden er alle fuglene i voliere – dog ikke udstillingsemnerne, hvor hanner og hunner er adskilt. Efter udstillingsperioden får fuglene en hvileperiode på ca. 11/2 måned. I denne periode får fuglene MEGET lidt lys. En sæk lægges på ovenlysvinduet og en  pære på 5 watt indstilles til at tænde et par timer sidst på eftermiddagen, så Henrik kan se at fodre.

Efter hvileperioden sættes lysmængden op både i styrke og i tid i en 8 ugers periode. I hele denne periode er hanner og hunner adskilt. I de sidste 3 uger får hannerne ekstra  lys.

001r 005r
006r 007r
006r 009r
011r 010r

Nu er fuglene yngleklare. Samtlige par får reder og efter ca. 1 uge er alle reder bygget og æglægningen begynder. Æggene klækkes i alle reder indenfor 1 uge, hvilket har den fordel, at Henrik kan bytte rundt, hvis det er nødvendigt.

012r 014r
015r 018r
019r 021r


2. kuld foregår på samme måde.

Henrik bruger dobbeltbure, hvor ungerne kan tages fra og fodres gennem gitteret.

Henrik har i første kuld fået 35 unger og håber efter 2. kuld ikke at have mere end ca. 60 unger.

 

013rVed sammensætning af ynglepar følger Henrik ikke linieavlsprincippet. Han sætter fokus på den enkelte fugl og sætter par sammen ud fra plusser og minusser. De må dog ikke komme for tæt familiemæssigt.

Henrik sætter 3 par agater og 3 par sorte kanarier sammen med henblik på at få gode udstillingsfugle. Andre par sættes sammen med henblik på at få gode avlsfugle.

 

Henrik har haft mange store oplevelser med fuglesporten. F.eks. bedste farvefugl på DM i Amager nok i 2004 med en agatopal – hvid. Hans første besøg på store udenlandske udstillinger – verdensmesterskabet i Belgien for år tilbage, Geel osv

028r 029r
den nye generation 2012 den nye generation 2012

 

Naturligvis har Henrik også haft uheld i fuglestuen.

Røde blodmider – han giver alle fugle Frontline på naturlige tidspunkter, f.eks ved flytning af fugle.

Henrik har også haft problemer med ”sort plet” i et par yngleår, hvor næsten alle unger døde, da de var ca. 6 dage. I dag drypper Henrik en dråbe F10 i opmadningsblandingen. Siden har der ikke været problemer med ”sort plet” i fugleholdet.

 

Henrik skal til at ændre/forny sit volierearrangement, så det på alle måder bliver mere praktisk med henblik på rengøring m.m.

041r 042r
044r 045r
048r 050r

Henrik vil forsøge at få ”fynske kanarier” på Facebook, hvor alle kan sætte ting ind. Han håber også  hen ad vejen at få regionsmøderne geografisk fordelt lidt bedre. Samtidig giver han udtryk for, at vi skal værne om samarbejdet med Region Syd.

 

053rjaneSamtidig er vores nye formand så heldig, at han har en kone, som har stor forståelse for kanariesporten. Tidligere var Jane altid med, men nu deltager hun først og fremmest i familiearrangementerne.

 

Tak til Jane og Henrik for et par hyggelige timer.