marianne-larsHjemme hos Marianne og Lars Andersen 2017.

Onsdag den 24. maj havde vi en aftale med Marianne og Lars om et besøg med henblik på at sætte fokus på deres store Border Fancy kanariefuglehold.

Marianne og Lars bor sammen med deres store hund ”Albert” i Odensebydelen ”Bellinge”. Garagen er lukket af til fuglene og i sammenhæng med dette område er der 2 udendørs voliere. Et flot Blåregnetræ adskiller fugleområdet fra den øvrige del af haven, hvor der bl.a. er et fint afskærmet hyggeområde og et grillsted.

foto-lars1

Havens 2 voliere

foto-IMG 9122r foto-IMG 9127r



foto-lars2 foto-lars3
Ungerne”trænes” i udstillingsbure

2 måneder gamle unger i voliere

foto-IMG 9173r foto-IMG 9175r

Lars startede med at fortælle, at han ikke tidligere havde haft fugle. Som barn voksede han op i en 1.sals lejlighed i Odense. I lejligheden var der ikke plads til fugle, men han havde dog ofte lidt liv omkring sig – en hamster i kælderen, skrubtudser og vinbjergsnegle på loftet og i en kort periode 2 rotter i cykelskuret. De sidste blev dog hurtigt fjernet, da hans far opdagede dem.

I deres unge år bosatte de sig på landet, hvor schæferhunde fyldte godt op – på et tidspunkt havde de 20 hunde. Lars var formand for Fyn`s kredsen og samtidig brugte de tid på at udstille hundene.

Efter et langt liv inden for avisbranchen startede Lars for ganske få år siden sin pensionisttilværelse. Golfsporten havde i en årrække været en vigtig sportsgren for Lars, men han havde tid til mere i den nye pensionisttilværelse. I den forbindelse havde han ofte kanariefuglen i tankerne.

Via internettet kom Lars i kontakt med DKK`s formand Tom, som fortalte lidt om kanariesporten. Her fik Lars også fortalt, at der ud over DKK også eksisterede en anden klub, JFKK. Ret hurtigt fik Lars kontakt til Region Fyn og kort tid efter deltog han i et regionsarrangement ”dommer for en dag”. Her kom han i kontakt med Knud Hansen, som på det tidspunkt havde nogle Border Fancy til salg. Efterfølgende kom han i kontakt med Frank Darling, som siden da har været hans mentor inden for kanariesporten – 4 år.

Marianne og Lars har i de 4 år, der nu er gået deltaget i samtlige møder og udstillinger i regionen og Border Fife Klubben, hvor Lars er med i bestyrelsen.  På de 2 seneste regionsudstillinger har Lars haft den højest bedømte Border Fancy. ”Ved møderne henter vi en masse guldkorn. Vi har jo mange år at indhente” var en bemærkning fra Lars.

foto-IMG 9160r


I slutningen af 2016 købte Lars alle Frank Darlings Border Fancy samt en hel del bure og andre rekvisitter.

Lars har nu 20 dobbeltbure fra Frank og 17 dobbeltbure fra Plastværkstedet. Ud over alle disse bure, har han 3 voliere. Opbygningen af fuglestuen med tilhørende voliere er flot. Arbejdsindsatsen med at flytte så stort et fuglehold har været meget stort. Bare det at læse utydelige ringnumre på mange af fuglene tog mange timer. I hele overgangsperioden har Frank Darling været en stor og naturlig hjælp.



I år er Marianne og Lars så i gang med deres første ynglesæson med det store fuglehold.

Med start i dec. og til marts måned er lysmængden øget fra 8 – 16 timer. ” Når man mener, at fuglene er klar, fik Lars det gode råd fra Frank Darling: Tag på ferie i en uge, når du kommer hjem, så er fuglene klar.

foto-lars6 foto-lars5
foto-IMG 9158r foto-IMG 9157r
foto-IMG 9161r foto-IMG 9162r
foto-IMG 9128r foto-IMG 9129r



”Udluftning af fuglestuen er vigtig” og ”renlighed er også vigtig dog uden at være hysterisk” var bemærkninger fra Lars.

Marianne er en stor hjælp. Hun er bl.a ansvarlig for æggefoder, spiret frø og rengøringen.

foto-IMG 9147r foto-IMG 9148r
foto-IMG 9150r foto-IMG 9137



Op til og i yngelperioden giver Lars fuglene æggefoder, som består af færdigproduceret æggefoder blandet med kogte æg, cuscus, havregryn, rasp, gulerødder samt vafler fra Lidl. Desuden tilsættes bl.a nigerhirse, hørfrø, hampfrø m.m. (der bruges en kaffekværn til at knuse de store frø).

Æggefoderet pakkes i 500 gr. poser og fryses ned. Inden æggefodret gives til fuglene tilsættes grog og Vit-az-min.

I yngelperioden får alle fuglene spiret frø 1- 2 gange om ugen. Hvor der er unger får de spiret frø 2 gange dagligt, desuden får de Siskenblanding.

Lars bruger megen tid på at styre fugleholdet. Sammensætning af par er sket i et tæt samarbejde med Frank Darling. Efterfølgende er alle ændringer i fugleholdet HVER DAG skrevet ind i et skema,


se billed af skema. samt et burkort.

I dobbeltburene fra plastværkstedet er der installeret lys. I burene fra Frank er der ikke installeret lys. Ynglevilligheden i de to burtyper er ens, dog starter fuglene lidt senere i burene uden lys, men der kommer ligeså mange unger i bure med som uden lys.

Når ungerne tages fra kommer de ud i et mindre bur (børnehaven), efter ca. 3 uger flyttes de igen over i et endnu større flyvebur (skolen), hvorefter de kommer ind i et indendørs voliere når de er 9 uger gamle, sidste fase er et udendørsvoliere, se billedserie.

foto-IMG 9163r

foto-lars10 foto-lars11

Unger - 5 uger (børnehaven)

Unger ca. 7 uger. Når de er 9 uger kommer de i indendørs voliere.

foto-lars12

Den indendørs voliere hvor ungerne kommer ind når de er ca. 9. uger og som også bliver brugt til hunnerne inden sammensætning med hannerne.

foto-lars9

Unger – 18 dage gamle



På dagskemaet nederst får man et overblik over antal unger.



Desuden har Lars ”arvet” en masse statistikker fra Frank Darling og disse bliver videreført for at styrke avlsarbejdet og sikre stammerne.

Det er for både Marianne og Lars en oplevelse hver morgen at komme ud og opleve ”livet i fuglestuen.” Samtidig sætter de stor pris på den nye vennekreds – ”det er både spændende og givende”.


En stor tak for en hyggelig eftermiddag.

tekst: Ole
Billeder: Lars/Marianne og Jytte