Anne-Grethe  Torben

HJEMME HOS ANNE–GRETHE OG TORBEN LARSEN.


I en ældre dejlig villa i Fåborg bor Anne–Grethe og Torben. Vi blev modtaget af Torben ved indgangen til haven og hans kanarievoliere og dueslag.


I et flot og praktisk indrettet voliereanlæg bag carporten har Torben et spændende område til hans Gloster Fancy kanarier og til de mange brevduer.

dueslag foto-IMG 6695
foto-IMG 6701 foto-IMG 6704
foto-IMG 6707 foto-IMG 6710
foto-IMG 6717 foto-IMG 6718

Anne-Grethe og Torben har fuld kælder under huset. Her er der god plads – et stort voliere  til den del af kanariefuglene, som ikke må få sollys og som skal have farvepulver– rødlipokrom, rødisabel og sort rød. I et par mindre rum har Torben sine ynglebure.

foto-IMG 6736  foto-IMG 6740 
foto-IMG 6786  foto-IMG 6741 
foto-IMG 6780 foto-IMG 6781



Efter en spændende tur i kælderen gik vi lidt rundt i den store og dejlige have med masser af stauder, buske og træer. Uanset vindretning og tidspunkt på dagen, så var det altid muligt at finde et hjørne, hvor kaffen kunne serveres – 4 steder med bord og stole. I et mindre område havde de indrettet en mini kolonihave med lidt grøntsager og en lille tidligere kattegård, som havehus.

foto-IMG 6788 foto-IMG 6789
foto-IMG 6790 foto-IMG 6791
foto-IMG 6794 foto-IMG 6801
foto-IMG 6796 foto-IMG 6797



I den hyggelige udestue var der dækket op til kaffe og der fortalte Torben om sit liv med fugle. Inden da fik vi snakket lidt om Anne – Grethes store interesse for katte. Her og nu har Anne–Grethe 2 ½ stk (den halve er naboens, som ofte er på besøg).

foto-IMG 6813 foto-IMG 6814
foto-IMG 6817 foto-IMG 6820


NÅ, hvordan startede fuglelivet, så for Torben?

Jo, Torbens far havde duer, papegøjer og et par beostære med unger. Året før Region Fyn blev etableret fik Torben kanarier. De første blev købt af Karl Aage Andersen, som bor meget tæt på Torben.

Allerede året efter deltog Torben i Region Fyns første udstilling i Tingløkkehuset i Odense, så det er rigtig mange år siden. På udstillingen fik han en roset (1. plads) på en rødelfenben.

I en årrække havde Torben gloster, rødelfenben og rødlipokrom. Senere fik han agatrød og isabelrød. Nu har han gloster, rødelfenben, rødlipokrom og sortrød.

Torben har i alle årene deltaget i rigtig mange udstillinger – Region Fyn, Bording/Silkeborg med JFKK og i København med DKK.

En af mange fine placeringer er det år, hvor en af hans fugle blev hædret, som udstillingens bedste farvefugl.

foto-IMG 6775 foto-IMG 6777
den store roset er for bedste farvefugl
på JFKKs udstilling
en ekstra præmie fra dommeren for bedste farvefugl

”Tidligere kendte man ikke udstillingsresultatet før man mødte på udstillingen. I dag kan man ofte læse resultatet på nettet umiddelbart efter bedømmelsen, hvilket gør, at spændingen går lidt af” sagde Torben.

Det er dog det daglige arbejde med fuglene, som er vigtigt og mest givende for Torben. Samtidig betyder det sociale og faglige samvær i regionen også meget.

Torben bruger samme frøblanding hele året samt ”King”, som kraftfoder. Dette suppleres med et naturprodukt ”Naturalline”, som indeholder saft fra 15 forskellige planter, grøntsager og urter. Dette sunde produkt giver Torben fuglene 2 gange ugentlig i drikkevandet.

foto-IMG 6755 foto-IMG 6757
foto-IMG 6758 foto-IMG 6760
foto-IMG 6785  foto-IMG 6807 



Mellem jul og nytår kommer hannerne i enkeltbure og har ca. 10 – 12 timers lys – bliver øget med 1 time ugentlig. Hunnerne kommer ind til hannerne sidst i januar først i februar, hvor der er lys i ca. 16 timer.

I hele yngleperioden får fuglene opblødt frø blandet med lidt ægfoder. Ungerne får ”King” opmadningsfoder blandet med cous – cous. De røde unger får naturligvis Cede – Intentiv (farvepulver) i opmadningsfoderet.

Alle avlspar styres via en kalender – burnumre med blå farve har æg, burnumre med rød farve har unger. Meget simpelt og overskueligt.

foto-IMG 6753 foto-IMG 6761
foto-IMG 6762 foto-IMG 6769



I 2013 var der en del ubefrugtede æg og enkelte unger gik til, f.eks. et kuld med 3 store unger døde – blev ikke fodret.

Torbens fuglehold består af 2 par rødlipokrom/rød elfenben, 2 par sortrøde og 8 par gloster. Han har i 2013 fået 20 glosterunger, 8 lipokrom/elfenben   og 4 sortrøde unger.

foto-IMG 6752
Herfra har Torben fuldt overblik over hele sit fuglehold


Ud over kanariefugle har Torben også brevduer. Den dag vi besøgte Torben, havde han rigtig mange duer ude i konkurrence. Det hele startede, da han for mere end 25 år siden besøgte en dueudstilling, hvor han købte nogle lodder og vandt et par duer. Torben har nu 20 par brevduer. I flyvehalvåret sidder Torben ofte på terrassen og venter på duerne. For få år siden var Torben ejer af Danmarks bedste S – due (nr. 720, en hun). Den fugl havde det højeste gennemsnit af alle årets flyvninger, flot.

foto-IMG 6722
et kik ind i dueslaget



foto-IMG 6773
         roset for årets S-due

Uanset om det er katte, duer eller kanariefugle, så er Anne–Grethe og Torben meget optaget af brugen af medicin/vitaminer. For meget eller for lidt kan have stor indflydelse på velværet i flokken.

Man skulle tro, at katte, duer og kanarier kunne give problemer, men alt fungerer på fredelig vis. Ved et uheld lukkede Torben en kat inde i dueslaget, hvorefter han kørte på arbejde. Da han kom hjem, sad katten i det ene hjørne og duerne sad meget stille rundt om på hylderne.

Torbens fysiske ramme til sine fugle er meget fin. Samtidig har han via mange års erfaring skabt en årsrytme i fugleholdet, som normalt giver ham mange unger i forhold til de par han sætter sammen.

EN STOR TAK TIL ANNE–GRETHE OG TORBEN FOR NOGLE HYGGELIGE TIMER.

tekst: Ole
billeder: Jytte