Dansk Kanarie

- stedet hvor kanarieopdrættere samles

Fugle møde på Grønland

Af: Hans Jørgen Christensen

P6260152R-500

Den 24. juni meget tidlig om morgenen tog jeg toget fra Struer til Kastrup lufthavn for at flyve med Air Greenland til Grønland for at besøge Herluf og hans hustru Nuunu. Det første stop var i Narsarsuaq, hvor jeg efter et kort ophold skulle skifte til helikopter, som skulle flyve mig til Julianehåb, hvor Herluf og Nuunu bor.

I heliporten blev jeg modtaget af Herluf, hvorefter vi kørte hjem til dem, de har et skønt hus som ligger hævet over byen, med en skøn udsigt over Julianehåb og fjorden med de mange isbjerge, som kommer glidende forbi.

Groenland 038R-500
Groenland 204R-500
Groenland 210R-500

 

Efter en kop kaffe på den dejlige balkon med høj sol, og hvor byen og Grønland viste sig fra deres skønneste sider, blev det tid til at se deres fuglestue, som lå i kælderen. Det er en fuglestue, som mange drømmer om, 50 ynglebure og 6 flyvebure, som kan deles op eller laves større efter behov, en rigtig dejlig ting er det rindende varme og kolde vand, opvaskemaskine, køleskab til opmadningsfoder og vitaminer m. m. En ting man lægger mærke til er luften, som er tør, men det er den grønlandsk luft generelt.

Da yngleperioden er forbi, er yngleburene blevet delt op i to, så er der en ungfugl i hver, så de har fred og ro under fældningen. Herluf arbejder med to racer, nemlig norwish og gloster, glosteren nok er race, han brænder mest for. Når der så mange fugle, de skal fodres, bliver der også tid til meget snak om fugle. Når man snakker med Herluf om fuglene, finder man hurtigt ud af, hvor seriøs en opdrætter han er, også når han fortæller om, hvordan han er startet, og hvad han hele tiden gør for at forbedre fuglene, for han ved hele tiden, hvad han gør, og hvilke mål han har, for som han siger, man skal hele tiden vide, hvor man vil hen, derfor bliver det meget seriøst for ham. Men det bedste er, at han gerne vil fortælle om det, for så kan vi andre også lære noget.

Turen til Grønland var selvfølgelig fuglene, men også for at se den grønlandske natur, men da både Herluf og Nuunu havde deres arbejde at passe, fik jeg nøglen til deres hus, og så kunne jeg bruge dagene på at udforske byen, som er en dejlig og skøn by, en ting, som man nævnte på turistkontoret, var de 30 kunstnere fra norden, som havde lavet forskellige skulpturer og relieffer i sten, og så fik man et bykort, så kunne man gå på skattejagt rundt i byen og se deres værker. Det var også tiden, hvor studenterne sprang ud, så det så jeg også, hvordan de dansede rundt om byens springvand, som er det eneste på Grønland.

Groenland 275R-500

Groenland 287R-500

Groenland 284R-500

 

 

 En af Herluf og Nuunu`s venner kom en eftermiddag og hentede mig, for om jeg ville se telemuseet, så der kørte vi så op og så, hvordan kommunikationen havde udviklet sig fra, en kajakroer der roede fra bygd til bygd og til i dag, hvor det er elektronisk. Efter turen var jeg hjemme hos denne ven til kaffe, han havde været skoleleder i mange år, men som også havde mange historier at fortælle bl. a. om skovplantning, men også om hans finurligheder med solceller til at lave strøm til hans vandpumper til havevanding.

Weekenden bød på en dejlig sejltur til en af fjordene, hvor vi sejlede mellem isbjergene, og dem var der en hel del af.

I bunden af fjorden gik vi i land, for at prøve lykken som fiskere, den eneste, som fik fisk på krogen, var Nuunu, vi andre måtte se fiskene i vandet. Efter lidt mere fiskeri og frokost og stenjagt på en lille ø med mere end 30 forskellige mineraler, begyndte vi at sejle hjemad, men undervejs mødte vi nogle venner, som havde fanget søpindsvin, dem skulle vi prøve at smage rå. En dejlig dag i den rene og friske natur.

Søndagen blev til en dag i fuglestuen, for det blæste lige rigelig til at vi kunne sejle. Herluf fandt nogle gloster frem og satte dem i udstillingsbure og med DM-fuglen øverst, så kunne vi snakke om og sammenligne dem med standarderne. Senere kom turen så til norwish, som vi fik en snak om på samme måde. Det blev en rigtig god dag.

 Som dansker skal man også nævne maden, for jeg fik også lov til at smage flere grønlandske retter som krabbeklør moskusokser og rensdyr, som noget specielt fik vi grønlandsk ”ålegilde”, ligesom vi har det her, men ”ålen” er en laksefisk, men smager rigtig godt, Hellefisken nåede jeg også at smage, men alt i alt smagte det hele rigtig godt.

Efter en uge med en masse skønne indtryk og god fuglesnak, skulle jeg igen til at pakke sammen for at rejse hjem, men det har været en dejlig oplevelse, som jeg håber at kunne gøre om på et senere tidspunkt, en stor tak til Herluf og Nuunu for deres store gæstfrihed.

Groenland 294R-500

Groenland 296R-500

 

© 2015 - Dansk Kanarie - Stedet hvor kanarieopdrættere samles.


Webmasters Palle Tlf: 2862 0960 - Mail: palle@jfkk.dk - Steen Tlf: 4084 5285 - Mail: sdickov@mail.dk