Dansk Kanarie

- stedet hvor kanarieopdrættere samles

Spirede Frø:

Et levende skattekammer

 

Spirede frø, korn og bælgfrugter kan forbedre fugles kost ved at tilføre næringsrige vitaminer, mineraler og protein af høj kvalitet. Hvert frø indeholder næring til at opretholde liv, men forbliver hvilende indtil det placeres i de rette omgivelser, når ilt, vand og den rette temperatur opnås begynder frø at spire. Og det er på dette tidspunkt at frøets energi frigives og alle de livsvigtige næringsstoffer er til stede

Efterhånden som spiringen fortsætter bliver kulhydrater omdannet til sukker, komplekse proteiner omdannes til aminosyre og fedt omdannes til fedtsyre hvilket letter optagelsen og gør det lettere fordøjelig.

 

Spirede frø er en glimrende kilde til A,B og E vitaminer, og mineralerne kalcium, magnesium, jern og vigtige spor mineraler som selen og zink. Når frø spirer tilføjer naturen mirakuløst hvert lille spire vitamin C. Spirede frø samt andre rå grønsager er en naturlig kilde med antioxidanter, der kan beskytte dine fugle mod sygdom.

 

Da de fleste bønner indeholder ukomplette proteiner, kan man ved at tilføje tørrede bælgfrugter til kornprodukter sikre sig et foder der indeholder helt op til 25% aminosyrer.

Nogle bælgfrugter indeholder dog komplette proteiner : linser, sojabønner og peanuts og frø der indeholder komplette proteiner er: græskar, sesam, mandler, solsikke og boghvede. Men da de fleste frø og bælgfrugter serveret enkeltvis vil indeholde en utilstrækkelig balance af aminosyrer, er det vigtigt at variere mellem frø, korn og bælgfrugter i hvert enkelt måltid. Bælgfrugter indeholder desuden enzymer der hjælper til fordøjelsen af mad og til opretholdelse af sunde organer, fornyelse af cellevæv og produktion af antistoffer.

 

Den bedste måde hvorpå din fugl kan optage enzymer er ved at tilbyde frisk frugt, grønsager og spirede frø, kogning ødelægger enzymer, derfor er rå ubehandlet foder det bedste valg.

Mineraler i kogt mad er ikke delbare og er derfor sværere at optage i kroppen, det nedsætter stofskiftet og svækker immunforsvaret med deraf følgende risiko for infektion og sygdom. Når foder bliver tilført råt er det en god kilde til enzymer der hjælper med fordøjelsen af stivelse, protein, fedt og cellulose, dette gør kroppen i stand til at omdanne dette til optagelige stoffer.

 

Vil man have succes med at spire frø er det vigtigt at bruge kvalitetsfrø, undgå frø der er skadede, blege eller uens i farven. Vær sikker på at de ikke er kemisk behandlede, farvede og økologiske er at foretrække. De frø og bælgfrugter der er lettest at få til at spire er: nigerhirse, mungobønner, hirse, solsikkekerner, boghvede, pintobønner, sesam, linser og alfafabønner.

 

Der er mange gode måder at få frø til at spire, den mest almindelige er nok at bruge et syltetøjs glas, men man kan også bruge bakker, poser, kurve og de bedste er bakker med åbne ender og plastic toppe der kan tages af.

 

At spire i syltetøjs glas:

Sæt frøene i blød i filtreret vand eller eventuelt mineral vand natten over, kom ikke for mange frø i af gangen.

Om morgenen hælder man vandet fra og stiller glasset i en 45 graders vinkel for at dryppe af og lader frøene få tilstrækkelig med luft mellem hver skylning. Skyl to gange om dagen med koldt frisk vand.

 

Frø udvikler sig forskelligt, men de fleste er spirede efter 3-4 dage, så man kan starte en ny ladning hver tredje dag for at sikre sig et konstant supplement.

Der er flere produkter i handlen der beskytter mod mug, men disse er unødvendige hvis man laver spirede frø under de rigtige betingelser. Men er de nødvendige kan der bruges æblecider vinegær, grapefrugt eller citrus saft, disse kan også forebygge bakterie angreb.

Stil de spirede frø i indirekte sollys og lad dem ikke spire mere end et par millimeter, da frø der har spiret for meget kan blive bitre, hvorimod korn bliver sødere efter 4-5 dage. Ved at placere de spirede frø i direkte sollys den sidste dag dannes klorofyl og carotene.

 

Man kan spire frø året rundt og det er især vigtigt at gøre i vinterhalvåret. Man skal bare være opmærksom på at i de kolde måneder vil det tage længere tid inden frøene spirer, så det kræver tilsyn og pasning. Man kan opbevare færdig spirede frø i køleskabet i en lufttæt beholder i omkring en uge.

 

Man kan gå et skridt videre og selv plante forskellige frø, så man kan tilbyde sine fugle hjemmeavlet grønt, de er ikke bare sundere end dem der købes i butikker, de kan også stimulere dine fugle i ynglesæsonen.

For eksempel hvedegræs, mælkebøtter, fuglegræs, byg og tidselblomst, men også krydderurter som: hvidløg, purløg, kulsukker, julesalat, baldrian, og kamille er gode for fuglene.

 

Du kan naturligvis også lade nogle af disse planter gro indendørs i potter eller krukker, fra frø eller planter købt i et gartneri, de kan så i foråret placeres udendørs. Hvis man får problemer med insekt angreb kan der sprøjtes med sæbevand, man skal bare være sikker på at skylle planterne grundigt inden de så bliver brugt til at fodre med.

 

Hvis dine fugle ser ud til at foretrække tørre frø, kan du vænne dem til spirede frø ved at starte med at give dem frø der kun har spiret i et døgn. Når de har accepteret disse, kan du give dem rigtige spirede frø og til sidst grønt fra haven. Du kan give dem spirede frø om morgenen og tørre frø om aftenen for at vænne dem til en anderledes foder gradvis og samtidig være sikker på at de får mad nok. Du skal langsomt og sikkert tilbyde dem anderledes foder gennem et stykke tid, og til sidst vil din tålmodighed og udholdenhed betale sig og du vil have livligere og mere tilpasse fugle.

Hvor længe der går inden dine fugle frivilligt og gerne æder dette nye foder er individuelt og kommer an på fuglenes alder og hvor længe de har været vant til tørre frø. Når fuglene har accepteret en ny slags foder, kan du tilbyde noget nyt igen og efterhånden vil dine fugle spise mange forskellige slags foder.

 

Ved at fodre med spirede frø og forskelligt grønt vil du tilføre dine fugle en næringsmæssig og sund fordel. Jeg fodrer mere med spirede frø og grønt i ynglesæsonen og unge fugle tilbydes dette i afvænnings perioden. Andre gange fodrer jeg kun med dem 2-3 gange i ugen, spirede frø er lette, billige og dine fugle vil være taknemmelige for dem.

 

Ronald Hvam.    

 

 

© 2015 - Dansk Kanarie - Stedet hvor kanarieopdrættere samles.


Webmasters Palle Tlf: 2862 0960 - Mail: palle@jfkk.dk - Steen Tlf: 4084 5285 - Mail: sdickov@mail.dk