Dansk Kanarie

- stedet hvor kanarieopdrættere samles

Økologi og Dyrevelfærd

af: Gunner Lind

Når man som jeg har beskæftiger sig med kanarieopdræt i over 30 år, finder man et ståsted, som passer til fuglene.

Mit ståsted er økologi og dyrevelfærd.

Dyrevelfærd hos mig er fugle, der befinder sig i volierer året rundt, masser af motion og frisk luft lige fra ungerne flyver fra reden. Selv i vinterkulden med sne og frost, som vi har set det de sidste to vintre, er der ingen problemer.

Alle fuglene kan vælge at gå ind i læ eller blive ude, og selv i frostvejr med fygesne er der flere af fuglene, der vælger at sove ude om natten.

Der er ingen dårlige fugle; alle befinder sig på første klasse.

Der er for mig ingen tvivl om, at denne succes skyldes min foderplan, som er den samme året rundt. Jeg bruger kun friske økologiske foderemner året rundt. En god frøblanding, tilsat ekstra nigerhirse, er dagens must. En gang om ugen blandes frøet med levertran. (Ingen kalk uden levertran - ingen levertran uden kalk. Daglig gives kål under en eller anden form, dog erstattet af mælkebøtteblomsterfrø i den relativt korte periode, det kan findes i naturen, hvor der ikke er sprøjtet eller forurenet af bilos. Hver dag gives hårdkogt hønseæg, som "serveres" inden jeg går i seng ved midnatstid, jeg er B-menneske, så der er frisk morgenmad hver morgen, mens jeg får min "skønhedssøvn".

De sidste mange år har jeg gået langt uden om alt, der bare lugter af tilsætningsstoffer, så nu har jeg en stamme af fugle, der kun får problemer, når jeg en gang imellem er nødt til at tilføre nyt blod eller typeforbedring. Her er det med at holde tungen lige i munden. Hvis jeg ikke kan købe disse fugle i august / september, har det ingen interesse, da fuglene ikke når at tilpasse sig hvad angår temperatur og foder. Helt anderledes ser det ud, når jeg sælger fugle; her er ingen problemer. Talrige tilbagemeldinger beretter herom.

I skrivende stund planlægger jeg endnu et fuglehus, idet volierer kræver plads, men jeg når det nok inden 1. april, der er skæringsdatoen for starten på årets ynglesæson her hos mig.

Venlig hilsen

Gunner Lind

 

© 2015 - Dansk Kanarie - Stedet hvor kanarieopdrættere samles.


Webmasters Palle Tlf: 2862 0960 - Mail: palle@jfkk.dk - Steen Tlf: 4084 5285 - Mail: sdickov@mail.dk